Beneficiaza de alocatia familiala complementara familiile formate din sot, sotie si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna si care realizeaza venituri nete pe membru de familie de pana la salariul minim net pe economie.
Documente necesare obtinerii alocatiei complementare:
– cerere tip intocmita de reprezentantul familiei, care se inregistreaza la Primaria localitatii sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala familia isi are domiciliul ori resedinta.
In cazul familiei fara domiciliu sau resedinta, cererea se inregistreaza la primaria localitatii in a carei raza teritoriala aceasta traieste.
– acte doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia:
- acte doveditoare privind veniturile familiei;
- livretul de familie completat la zi, iar in cazul in care familia nu are livret de familie, serviciul de stare civila are obligatia de a-l elibera in termen de 30 de zile de la data solicitarii alocatiei;
- hotararea judecatoreasca prin care sotul /sotia este declarat/declarata disparut/disparuta (dupa caz) ;
- hotararea judecatoreasca prin care sotul /sotia este arestat preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea familiei (dupa caz);
- dispozitia primarului privind instituirea tutelei;
- certificatul de incadrare intr-un grad de handicap prezentat de familiile care au in intretinere copii cu handicap de varsta scolara si care nu frecventeaza scoala.
In termen de 15 zile primarul dispune efectuarea anchetei sociale pentru verificarea situatiei de fapt.
In termen de 5 zile de la efectuarea anchetei sociale, primarul emite dispozitia de aprobare/respingere pe care o comunica atat solicitantului alocatiei, cat si Directiei pentru dialog, familie si solidaritate sociala.
Daca sunt indeplinite criteriile de eligibilitate, dreptul la alocatia familiala complementara se stabileste prin dispozitia scrisa a primarului, iar dreptul se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.
Directiei de munca si protectie sociala emite, pe baza documentelor transmise de primari, decizia de plata a drepturilor cu titlul de alocatie familiala complementara.
Plata alocatiei se realizeaza, dupa caz, pe baza de mandat postal sau in cont curent personal.
In cazul in care intervin modificari cu privire la componenta familiei si/sau a veniturilor realizate de membrii acesteia, titularul alocatiei familiale complementare are obligatia ca, in termen de maxim 5 zile, sa comunice in scris primarului modificarile intervenite.
Titularul solicita modificarea cuantumului dreptului printr-o noua cerere insotita de acte doveditoare privind modificarile intervenite.
Modificarea cuantumului se face incepand cu luna urmatoare celei in care au intervenit modificarile.
Pentru copiii de varsta scolara familiile beneficiare de alocatie au obligatia sa prezinte primarului, din 3 in 3 luni dovada frecventarii cursurilor.
Suspendarea alocatiei complementare are loc in urmatoarele situatii:
- neprezentarea adeverintei privind frecventarea cursurilor la termenele stabilite;
- pe perioada incredintarii copilului unei institutii de asistenta sociala sau unui asistent maternal;
- prezentarea de catre titular, in termen de trei 3 luni de la data suspendarii platii alocatiei, a dovezilor privind indeplinirea pe perioada suspendarii a conditiilor prevazute atrage reluarea platii, inclusiv a sumelor cuvenite pe perioada suspendarii.
Incetarea dreptului de a beneficia de alocatia complementara incepe in luna urmatoare celei in care se constata urmatoarele situatii:
- beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute pentru a beneficia de alocatie suplimentara
- plata a fost suspendata si in termen de 3 luni de la suspendare nu a mai fost adusa dovada frecventarii scolii.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.